Antigo – sociala medier
Antigo Consulting | Vad innebär egentligen dataskyddsförordningen, GDPR?
antigo,GDPR,konsult,kompetensutveckling,johan sandström,25 maj
16812
page-template-default,page,page-id-16812,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Vad innebär egentligen dataskyddsförordningen, GDPR?

På Antigo jobbar vi med ständig förändring och är inte rädda för att själva förändras eller hålla oss uppdaterade.

Den 19 december 2017 hölls därför en spännande presentation i våra lokaler kring den nya dataskyddslagen och dess genomslag på den svenska marknaden.

Google har kallat GDPR (General Data Protection Regulation) den viktigaste europeiska lagstiftningen kring medborgarnas privatliv på 20 år – den nya lagen påverkar bland annat hur personuppgifter samlas in, lagras, används, delas och destrueras.

Varje steg ska dokumenteras, och individen har rätt att bestämma exakt hur deras uppgifter ska hanteras.

GDPR är något som påverkar alla branscher, företag och organisationer som hanterar personuppgifter och vilken innebär hårdare krav på hantering av personuppgifter.

– “Företag som inte följer de nya EU reglerna riskerar därför finansiella sanktioner, och dessa är skapade för att vara både effektiva och avskräckande – en så kallad administrativ sanktionsavgift på upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av bolagets globala omsättning kan tas ut“, säger Johan Sandström, Konsult på Antigo

Alla organisationer som hanterar personuppgifter måste kunna motivera varför och i förekommande fall bevisa att de har samtycke för hanteringen.

Detta påverkar givetvis IT-system där man måste ta höjd för integritetsskydd och se till att det går att ta bort personuppgifter ur systemen vid ny- och vidareutveckling av sina system.

En större fråga i det här sammanhanget är den förändring i organisationens kultur som måste till hos alla medarbetare.

– “Det behövs en stor förståelse för vad jag får och inte får göra med personuppgifter och en inställning till den dagliga hanteringen som behöver bli bättre. Vi behöver främst förändra vår syn på hur vi hanterar personuppgifter. Det är lätt att förledas att tro att våra system kommer att hantera GDPR åt oss.“, påpekar Stefan Agnvall, som i sin konsultroll hos kunder upplever att just den inställningen är alltför vanlig.

Den 25 maj, 2018 träder förordningen i kraft och ersätter då för svensk del, personuppgiftslagen (PUL).

För ytterligare frågor, vänligen kontakta:
Fredrik Engblom, VD på Antigo, fredrik.engblom@antigo.se, +46 72 353 50 88